Dier & plant

Hoe kunnen sommige dieren lichaamsdelen laten teruggroeien?

Marre, 11

De axolotl, een soort salamander, is een rare snuiter. Verliest hij een stuk van zijn lijf, door een ongeluk of een roofdier? Dan groeit het vanzelf weer aan. Hoe doet zo'n dier dat?

Afgehapte staart

Die vernieuwingstruc heet regeneratie. En de axolotl is niet het enige dier dat deze truc kan doen. De meeste andere salamanders, wandelende takken en regenwormen kunnen hun afgehapte poot of staart ook vervangen.

Dat komt door speciale vernieuwingscellen in hun lijf: stamcellen. Normale cellen weten precies waar ze horen. Spiercellen zitten in je spieren, huidcellen in je huid enzovoort. Maar stamcellen kunnen nog van alles worden: spieren, huid, bot.

Axolotl

Foto: Pexels/Raphael Brasileiro

Wij hebben zulke cellen alleen in de buik van onze moeder. Die gebruiken we om tot baby uit te groeien. Maar de axolotl, de wandelende tak en de regenworm houden die handige stamcellen dus hun hele leven.

Gloednieuwe poot

Die stamcellen krijgen een seintje als de axolotl ernstig gewond raakt. Is er een poot af? Dan komen ze op die plek in actie. Daarna groeien ze langzaam uit tot een gloednieuwe poot.

Bij de axolotl zitten de stamcellen ook in zijn brein en zenuwen. Bezeert hij zijn kop? Dan kan hij zelfs nieuwe stukken hersenen laten groeien. Dat kunnen andere dieren niet. Daarom is de axolotl dus echt een super-vernieuwer.

Beantwoord door Melanie Metz