Techniek, Wiskunde & natuurkunde

Waarom plakt lijm?

Thijmen, 8

Ai, je laat je beker warme chocomel vallen. Oor eraf. Geen paniek: met een beetje lijm plak je het afgebroken oor zo weer aan je beker. Maar hoe werkt lijm eigenlijk?

Plus plakt aan min

Lijm bestaat vooral uit kleverige lijmstof. Er zijn veel verschillende lijmstoffen, zoals gom of kunsthars. Waarom die zo goed plakken? Lijmstof bestaat - net als alles om je heen - uit minideeltjes: moleculen. Die hebben een (beetje) elektrische lading: plus of min. En plus- en min-deeltjes trekken elkaar aan.

In lijmstof zitten veel minnetjes. Bovendien zijn de deeltjes waaruit lijmstof bestaat net iets groter dan deeltjes in veel andere stoffen. Al die grote min-deeltjes trekken de kleine plusjes in ander spul (zoals steen of papier) makkelijk aan. Dat maakt lijmstof plakkerig.

Lange kleefdraden

De deeltjes in lijmstof vormen ook nog eens lange draden. Door die draden kun je lijm goed uitsmeren, bijvoorbeeld over je kapotte beker. Het kleefspul is dan verdeeld over een grote plek. Dat plakt beter dan wanneer het op een klein plekje zit.

Lijm

Behalve plakkerige lijmstof zit er nóg iets belangrijks in lijm: een oplosmiddel. Dat spul zorgt dat de lijm soepel blijft. Handig, want aan een tube vol keiharde lijm heb je niks.

Overgebleven plakdeeltjes

Smeer je de lijm op je beker en het afgebroken oor? Dan verdampt het oplosmiddel in de lucht. De plakdeeltjes blijven over. Die zorgen dat het oor stevig aan de beker blijft vastzitten. Klaar om weer chocomel uit te drinken.

Beantwoord door Melanie Metz