Beantwoord door Naomi Vreeburg
Dier & plant
Waarom maken alle dieren een ander geluid?
We zouden het nu maar maf vinden: een eend die kwaakt, een leeuw die kwaakt, een giraf die kwaakt, een hond die kwaakt… Want we weten niet beter dan dat alle dieren anders klinken.
Verschillende onderdelen
Dat komt doordat de beesten er vanbinnen anders uitzien. Zo hebben vogels een syrinx. Dat is een speciaal orgaantje aan het begin van de luchtpijp. Daarmee kunnen de vrolijke fladderaars ingewikkelde geluidjes maken en zo de mooiste liedjes zingen.
Mensen en een boel andere zoogdieren hebben geen syrinx, maar een ander orgaantje: een strottenhoofd. Daar zitten allerlei andere onderdelen aan vast – zoals de stembanden – om geluiden mee te maken.
Trillende stembanden
Maar niet alleen de verschillende onderdelen zorgen voor verschillende klanken. Ook gebruiken dieren hun organen op een andere manier. Om geluid te maken, laten mensen bijvoorbeeld hun stembanden trillen. De manier waarop die trillingen door de mond reizen en de manier waarop we onze lippen en tong bewegen, dragen bij aan de unieke klanken die we maken.
Een hond heeft ook een strottenhoofd en stembanden. Toch klinkt zijn geblaf heel anders dan onze stem. Dat komt doordat dit dier de ruimte tussen de stembanden snel opent en sluit om geluid te maken. Heel anders dan mensen en andere dieren dat doen dus.
Boven de auto’s uit
Maar waaróm ontwikkelde het ene dier door de jaren heen het ene geluid en het andere dier het andere geluid?
Dat heeft voor het grootste deel te maken met de omgeving waarin de beesten leefden. Woonden ze bijvoorbeeld in dichte bossen, dan was het handig om een geluid te ontwikkelen dat goed te horen was tussen de bomen. Leefden ze op grote open vlaktes, dan was het beter als de dieren geluiden maakten die soortgenoten van ver konden horen.
Trouwens: mensen hebben ervoor gezorgd dat sommige vogels de laatste jaren anders zijn gaan zingen. De auto’s waarin wij rijden, maken namelijk best veel lawaai. Sommige vogelsoorten zijn daarom op een hogere toon gaan zingen, zodat hun geluid boven dat van de auto’s uitkomt. Daardoor kunnen andere vogels ze nog steeds horen. Slim hè?