Beantwoord door Rik Peters
Wiskunde & natuurkunde
Waarom draait water als het door een putje gaat?
Brian, 10
Je trekt de stop uit een bad of een wasbak. Als het water door het afvoerputje stroomt, begint het altijd rondjes te draaien. Waarom eigenlijk?
Beetje scheef
Een bad en een wasbak zijn nooit perfect recht en nooit perfect rond. Als water eruit wegstroomt, beweegt het dus altijd een beetje scheef.
Bovendien staat water bijna nooit helemaal stil. Ook voordat je het bad of de wasbak laat leeglopen, is er vaak al een zachte schommeling.

Beeld: MrX/CC BY-SA 3.0
Wanneer je de stop lostrekt, moet er veel water door een klein afvoerputje. De zachte bewegingen (door de schuine bak en de schommeling) worden dan versterkt. En zo ontstaat vanzelf een draaikolk.
Het corioliseffect speelt geen rol
Je hoort weleens dat deze draaibeweging ontstaat door het zogenoemde corioliseffect, waar je hier meer over kunt lezen. Maar van dit effect merk je alleen iets bij heel grote dingen. Zo zorgt het corioliseffect er bijvoorbeeld voor dat orkanen op het noordelijk halfrond tegen de klok in draaien, terwijl zulke stormen op het zuidelijk halfrond met de klok mee draaien. In iets veel kleiners als een badkuip of wasbak speelt het corioliseffect geen rol.