Wiskunde & natuurkunde

Waarom brandt hout wel en steen niet?

Sam, 10

Van een stapel stenen kun je geen knus kampvuurtje maken. Daar heb je takken of houtblokken voor nodig. Waarom wil hout wel branden en steen niet?

Reactie met zuurstof

Waarom brandt hout zo goed? Dat komt doordat hout snel reageert met zuurstof. Dat gas zit gewoon in de lucht.

Als je hout aansteekt, begint het zuurstofgas pijlsnel geladen deeltjes genaamd elektronen uit het hout te trekken. Dan krijg je... vuur! Bij die reactie komt hitte vrij.

Hout valt uit elkaar

Door de hitte valt het hout helemaal uit elkaar. Je houdt koolstof over; van die zwarte troep. En er komen waterstof en zuurstof vrij. Die gassen vliegen de lucht in.

Is het hout helemaal verbrand, dan gaat het vuur uit. Simpel. Maar waarom kan dat niet bij steen?

Houtvuur

Foto: Alex Lázaro via Pexels

Bloedhete soep

Als je hout (of iets anders) verbrandt, verandert het compleet. Daardoor kun je het maar één keer verbranden. Dat is meteen de reden waarom een steen niet brandt. Steen is al eens verbrand.

Hoezo? Alle stenen op aarde waren ooit magma. Magma is een bloedhete soep, binnen in de aarde. Die bestaat uit allerlei metalen en mineralen, zoals magnesium en ijzer.

Van magma naar lava naar steen

Binnen in de aarde is het is wel 5000 graden. De stoffen in het magma verbranden daar dus in. Komt het magma in de vorm van lava uit de aarde, bijvoorbeeld bij een vulkaanuitbarsting? Dan koelt het af.

De lava wordt dan steen, gemaakt van verbrande stoffen. En daardoor brandt een steen niet als je hem aansteekt. Hij is al uitgefikt.

Beantwoord door Melanie Metz