Beantwoord door Ans Hekkenberg
Techniek
Hoe maak je een computer?
Het lijkt misschien wat magisch. Je tikt op een toetsenbord en er verschijnen letters op het scherm. Je drukt op ‘Enter’ en de computer voert een opdracht uit. Hoe werkt zo’n ding? En kun je er ook zelf eentje maken?
Brein en geheugen
Elke computer bestaat uit een aantal vaste onderdelen. De allerbelangrijkste is de ‘processor’. Dat is eigenlijk het brein van de computer.
De processor verwerkt alle informatie die de computer binnenkrijgt. Dus wanneer jij iets intikt op je toetsenbord, of met je muis ergens op klikt, wordt die informatie naar de processor gestuurd. Die kan er vervolgens mee doen wat nodig is. Hij kan een som uitrekenen, of je naar de juiste website sturen, of zorgen dat je personage in je spelletje springt.
Hoe een computer op een slimme manier een klusje uitvoert, legt computerwetenschapper Cynthia Liem uit in dit filmpje:
Verder heeft de computer een geheugen nodig: een plek waar hij informatie opslaat. Filmpjes en foto’s bijvoorbeeld. Maar ook stukjes berekeningen, voor alle opdrachten die hij achter de schermen uitvoert.
En dan, tot slot, heb je ook natuurlijk wat dingen nodig zodat jij, de gebruiker, de computer kan aansturen en kunt zien wat hij met je opdrachten doet. Een toetsenbord, een muis en een beeldscherm zijn dus ook wel handig!
Onderdelen verbinden
Om een computer te maken, worden deze onderdelen aan elkaar verbonden met kabeltjes en computerchips. Hoe meer de computer kan, hoe complexer zijn binnenkant eruitziet.
Het is dan ook erg lastig om écht zelf een computer te bouwen. Maar als je de belangrijkste onderdelen in de winkel koopt (een processor, een geheugenkaart enzovoorts), dan kun je ze wel met elkaar verbinden.