Hoofd & lijf

Waroom proef je minder goed met je neus dicht?

Emma, 10

Je hebt het vast wel eens gemerkt: als je thee drinkt terwijl je verkouden bent, kun je bijna niet proeven welke smaak het is! Waar komt dat door?

Vijf basissmaken

Je neus speelt een belangrijke rol bij het proeven van eten en drinken. Onze tong kan alleen vijf basissmaken waarnemen: zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig). Voor alle andere smaken, zoals citroen, chocola, vanille of aardbei, heb je toch echt je neus nodig.

Meisje met papieren zakdoekje

Beeld: Andrea Piacquadio via Pexels

Hoe dat werkt? Geurstoffen uit eten en drinken komen via de achterkant van je mond in je neusholte terecht. Daar prikkelen ze de reukzenuwen. Zo proef je het verschil tussen bijvoorbeeld bosvruchtenthee en kruidenthee.

Alles lijkt flauwer

Knijp je je neus dicht (of zit die vol met snot), dan kunnen deze geurstoffen de reukzenuwen niet goed bereiken. Dan proef je vooral de basissmaken en lijkt alles flauwer. Daarom smaakt eten of drinken vaak minder goed met een dichte neus.

En daar kun je natuurlijk handig gebruik van maken als je iets niet lust.

Beantwoord door Judith Neimeijer