Beantwoord door Naomi Vreeburg
Hoofd & lijf, Dier & plant
Waarom zien mensen geen ultraviolet licht?
Mariet, 6
De wereld van een vogel ziet er heel anders uit dan die van mensen. Voor een groot deel komt dat doordat zo'n dier ultraviolet licht of uv-licht kan waarnemen. Waarom kunnen wij dat niet?
Kort of lang
Om die vraag te beantwoorden, is het handig om eerst iets meer te weten over licht. Dit verschijnsel beweegt als golven door een ruimte. En die golven verschillen van lengte: licht kan een korte of lange golflengte hebben.
Hoe groot we zelf zijn, geven we aan in centimeters. Maar een lichtgolf meten we in miljoensten van een millimeter, oftewel: in nanometers. Wij kunnen alleen licht zien dat een golflengte heeft van maximaal 780 nanometer en minimaal 380 nanometer. Ultraviolet licht heeft een golflengte korter dan 380 nanometer. Daardoor kunnen we het niet zien.
Vogels, reptielen (bijvoorbeeld slangen), vissen en insecten kunnen zo’n korte golf wél waarnemen. Vogels gebruiken dit soort licht bijvoorbeeld om besjes te vinden in een struik. Insecten komen er nectar mee op het spoor. En vissen en reptielen zetten uv-licht in om het perfecte vriendje of vriendinnetje te vinden.
Beter beschermd
Apen en mensen hebben lenzen in hun ogen die uv-licht blokkeren. Sommige onderzoekers denken dat we hierdoor scherper en beter kunnen kijken.
Ook zouden onze lenzen ervoor zorgen dat onze ogen beter beschermd zijn tegen uv-licht. Als je te veel van dit soort licht in je ogen krijgt, zou je namelijk meer kans lopen op vervelende oogziektes. Dan maar voedsel en een partner vinden zónder ultraviolet licht.