Beantwoord door Melanie Metz
Hoofd & lijf
Waarom worden oudere mensen steeds minder nieuwsgierig?
Fay, 10
'Waarom?' 'Waarom?!' Kleine kinderen vragen je de hemd van het lijf. Maar hoe ouder je wordt, hoe minder je wilt weten. Waarom?!
Leren door nieuwsgierigheid
Veters strikken, fietsen... Kleine kinderen moeten nog van alles leren. Daarom is het maar goed dat ze nieuwsgierig zijn. Als ze niets zouden willen weten, zouden ze weinig leren.
Jonge dieren zijn ook nieuwsgierig. Puppy’s, kittens en babyratjes besnuffelen alles wat ze niet kennen. Daar leren ze van.
Kennis voelt fijn
Nieuwsgierigheid is belangrijk om te overleven. Bijvoorbeeld om te leren of een bepaald dier gevaarlijk is.
Je brein is dan ook dol op dingen die belangrijk zijn om te overleven. Leer je iets nieuws? Dan maken je hersenen stofjes aan waar je blij van wordt. Kan een wolf je doodbijten? Cool!
Zo krijg je steeds een beloning (die fijne stofjes) voor je nieuwsgierigheid. Daardoor blijft het leuk om nieuwe dingen te leren.
Weet ik al
Maar hoe ouder je wordt, hoe meer je al weet. 'Jahaa, wolven zijn gevaarlijk.' Nieuwsgierigheid wordt minder belangrijk voor je.
Ontdek je als volwassene iets nieuws? Dan maken je hersenen minder van die fijne stofjes aan. Nieuwe weetjes zijn nog wel interessant (goh, de hypotheekrente is gestegen). Maar ze voelen minder gaaf dan toen je kind was.
Nieuwe avonturen
Natuurlijk zijn er ook oudere mensen die wel nieuwsgierig blijven. Dat ligt aan je persoonlijkheid: hoe je bent. Sommigen hebben een persoonlijkheid die 'openstaat' voor nieuwe avonturen en kennis. Zulke mensen blijven nieuwsgierig. Anderen houden meer van dingen die ze al kennen. Die worden (nog) minder nieuwsgierig.
Mensen met een nieuwsgierige persoonlijkheid gaan op hun tachtigste nog reizen. Of een nieuwe taal leren. Of vragen sturen naar nemo100jaar.nl.