Beantwoord door Judith Neimeijer
Hoofd & lijf
Waarom verandert je bloeddruk als je ouder wordt?
Cato, 10
Veel ouderen gaan regelmatig naar de huisarts om hun bloeddruk te laten controleren. Of ze doen het zelf thuis met een bloeddrukmeter. Maar waarom wordt je bloeddruk hoger naarmate je ouder wordt?
Minder flexibel
Rond je veertigste worden verschillende verouderingsprocessen merkbaar. Je krijgt bijvoorbeeld rimpels en stijvere spieren, en je hebt steeds meer moeite met het lezen van kleine lettertjes. Ook worden je bloedvaten steeds minder flexibel. En daardoor wordt je bloeddruk hoger.
Dat zit zo: je hart pompt met kracht zuurstofrijk bloed door je lichaam via de slagaders. De wanden van deze slagaders regelen de bloeddruk door zich uit te zetten en samen te trekken. Als deze wanden minder elastisch worden, lukt dat minder goed. Dan stijgt de druk in de vaten.
Zout trekt water aan
Maar er is meer aan de hand. Je nieren spelen een belangrijk rol bij het op peil houden van je bloeddruk. Als je ouder wordt, worden die steeds minder efficiënt. Daardoor blijft er meer zout achter in je lichaam. En doordat zout in de bloedvaten water aantrekt, stijgt ook hierdoor je bloeddruk.
Bovendien worden veel mensen zwaarder naarmate ze ouder worden. Die extra kilo’s moeten ook van bloed worden voorzien. Daardoor moet het hart harder werken. Nog weer iets wat tot een hogere bloeddruk kan leiden.
Weinig zout
Gelukkig heb je hier zelf invloed op! Als je gezond leeft en niet te veel zout eet, kun je je bloeddruk op een gezond niveau houden.