Beantwoord door Yannick Fritschy
Techniek, Wiskunde & natuurkunde, Heelal & ruimtevaart
Waarom vallen er ijsbrokken van een opstijgende raket?
Gijs Bouman, 66
Als een raket opstijgt, komen er aan de onderkant allemaal vlammen uit. Rond de raket is het dus ontzettend heet. Toch vallen er na de lancering vaak ook ijsbrokken van een raket af. Hoe kan dat?
Vloeibaar zuurstof
Om helemaal naar de ruimte te kunnen vliegen, verbruikt een raket speciale brandstoffen. Een van die brandstoffen is vloeibaar zuurstof. Dat moet superkoud blijven, anders verandert het in een gas. De temperatuur in de brandstoftanks ligt daarom onder de -183 graden Celsius.
Als de raket op het lanceerplatform staat, staat hij in de warme, vochtige buitenlucht. Het is dan aan de buitenkant van de tanks veel warmer dan erbinnen.
Plakkende stukken ijs
Dan gebeurt ongeveer hetzelfde als wanneer je in de zomer buiten een koud glas drinken inschenkt. Als je daarna het glas oppakt, zitten er aan de buitenkant allemaal waterdruppeltjes aan vast. Door de kou van het drankje is waterdamp uit de lucht veranderd van een gas in vloeibaar water.
Ook de kou in de brandstoftanks van een raket verandert de waterdamp in de lucht eromheen. Alleen is het in de tanks zo koud, dat de waterdamp niet verandert in water, maar in ijs. Net zoals er waterdruppels aan je glas blijven plakken, blijven er stukken ijs aan de raket plakken.
Hard trillen
Als een raket opstijgt, gaat hij heel hard trillen. Ook stroomt er dan heel snel lucht langs. Daardoor vallen de stukken ijs van de raket af. En dus zie je bij een raketlancering niet alleen hete vlammen, maar ook koude ijsbrokken.