Hoofd & lijf

Waarom krijg je de hik?

Sem, 15

Soms gebeurt het ineens, je krijgt de hik! Best vervelend, soms pijnlijk en ook nog eens een tikje gênant. Al heel wat deskundigen hebben zich gebogen over de vraag waaróm we de hik krijgen. De conclusie: ze weten het (nog) niet.

Van vis naar amfibie

De hik is een soort reflex. Andere voorbeelden zijn niezen en hoesten. Of je onderbeen dat naar voren schiet als de dokter met een hamertje op je knie tikt. Alleen lijkt de hikreflex geen functie te hebben. Waarom hikken we dan toch?

Sommigen denken dat de hik stamt uit de tijd dat vissen zich miljoenen jaren geleden ontwikkelden tot amfibieën die gedeeltelijk op het land leefden. Die moesten steeds van ademhalingssysteem wisselen: kieuwen onder water, longen op het land. Dankzij de hik konden amfibieën een klepje in hun keel sluiten. Dat zorgde er dan voor dat water niet in hun longen terechtkwam, maar via de kieuwen naar buiten ging.

Ademhalingsoefening

Britse onderzoekers kwamen op een ander idee. Ze ontdekten dat bepaalde plekken in het brein van hikkende baby’s actief werden. Zij denken daarom dat hikken ongeboren baby’s helpt met het oefenen van hun ademhaling. Die hebben namelijk best vaak de hik. Aanstaande moeders kunnen dit zelfs voelen. De hik zou dan bij grotere kinderen en volwassenen een nutteloos overblijfsel zijn.

De hik

Foto: Darko Djurin via Pixabay

Weg met die lucht

Het viel de Canadese arts Daniel Howes op dat niet alleen mensen, maar ook konijnen, katten en paarden hikken. Allemaal zoogdieren. Vooral zoogdierbaby’s hikken vaak. Zou dat te maken hebben met melk drinken? Daarbij krijgen ze vaak wat extra lucht binnen. De hik zou dan helpen om die lucht weer uit hun maag te krijgen. En dat betekent dat ze meer melk kunnen drinken, wat weer betere overlevingskansen geeft.

Dit zou ook verklaren waarom je vaak de hik krijgt door te veel of te snel eten, het drinken van priklimonade of alcohol, of het inslikken van lucht tijdens het eten, bijvoorbeeld omdat je de hele tijd zit te praten.

Wie uiteindelijk gelijk heeft, moet nog blijken.

Beantwoord door Judith Neimeijer

Geraadpleegde bron: National Geographic