Wiskunde & natuurkunde

Waarom is vuur heet?

Yuri, 7

Iedereen die weleens met een kaars heeft gespeeld of te dicht bij een kampvuur heeft gestaan, weet maar al te goed: vuur is héét. Maar waarom eigenlijk? Wat zorgt ervoor dat we ons aan die vrolijk dansende vlammen kunnen branden?

Woosh

Vuur verschijnt wanneer er iets verbrandt. Dat ‘iets’ kan bijvoorbeeld hout zijn, zoals bij een kampvuur, of het gas uit het gasfornuis. Je steekt het aan en, woosh, er ontstaan hete vlammen.

Vuur

Foto: PayPal.me/FelixMittermeier via Pixabay

Verbrandingsreactie

Of het nou gaat om hout of om gas, verbranding is een chemische reactie. Dat wil zeggen: een situatie waarbij een of meer stofjes veranderen in andere stoffen.

Wanneer iets brandt, is dit de reactie die plaatsvindt:

brandstof (dus hout of gas) + zuurstof (uit de lucht) + een beetje energie

verandert in

koolstofdioxide (een gas) + waterdamp + heel veel energie

Om de reactie te starten, heb je dus wat energie nodig. Dat beetje energie kun je bijvoorbeeld toevoegen aan je brandstof door een lucifer op het hout gooien, een aansteker te gebruiken, of een vonkje te maken door de knop van het gasfornuis in te drukken.

Het bijzondere van een verbrandingsreactie is dat hij na de verandering heel veel méér energie oplevert dan jij er met je lucifer of aansteker in hebt gestopt!

Dit filmpje laat een ander voorbeeld zien van een kleine actie die een grote reactie tot gevolg heeft:

Veel hitte

Nu komt energie in allerlei verschillende vormen voor. Energie kan bijvoorbeeld licht zijn. Of warmte. Bij vuur zie je die allebei: er komt een enorme hoeveelheid energie vrij in de vorm van licht én warmte.

Doordat er bij deze chemische reactie zo véél energie ontstaat, is er ook véél hitte. En dat is waarom het vuur heet is, en je je vingers brandt als je ermee zou spelen. Voorzichtig dus!

Beantwoord door Ans Hekkenberg