Hoofd & lijf
Waarom is poep bruin?
Een appel of een patatje speciaal: bijna alles wat je eet, belandt in de wc als een bruine hoop. Waar komt die kleur eigenlijk vandaan?
Geel papje
Voor je eten in poep verandert, maakt het een flinke reis. Via je slokdarm komt het in je maag, daarna in je darmen. Onderweg haalt je lijf de voedingstoffen eruit, zoals suikers, vitamines en vetten.
Daarbij krijgt je lichaam hulp van allerlei stoffen, zoals gal. Gal is een geel goedje dat vetten afbreekt. De gele kleur komt van het ‘bilirubine’ dat erin zit – een stof uit oude rode bloedcellen. Die mengt zich in je maag met je eten tot een geel papje.
Het gele mengsel belandt in je darmen. Daar leven bacteriën die dol zijn op bilirubine. Ze eten het op en poepen het weer uit. De kleur is dan bruin. Komt de drol naar buiten? Dan is die dus ook bruin.
Rode keutel
Soms heeft poep een andere kleur. Meestal komt dat doordat je lijf sommige stoffen niet goed afbreekt. De rode kleurstof uit bietjes poep je bijvoorbeeld meteen uit. Daardoor krijg je een vrolijke rode keutel.
IJzer uit spinazie breek je ook niet goed af. Dat maakt je hoop zwart.
Witte poep
Poep kan zelfs wit zijn. Hoe dat zit, legt maag-darm-leverarts en poepexpert Ben Witteman uit in dit filmpje:
Dit antwoord is een bewerkte versie van een tekst uit het boek ‘Waarom willen we alles weten?’