Beantwoord door Judith Neimeijer
Hoofd & lijf
Waarom is het soms waterkoud?
Marij
Je hebt van die winterse dagen waarop het buiten onaangenaam fris is. En dat terwijl de thermometer een temperatuur boven nul aangeeft. Hoe kan het dan zo koud aanvoelen?
Kil, koud en onaangenaam
Dat noemen we ‘waterkoud’. Dit type weer krijg je als het buiten niet alleen koud is, maar ook nog eens heel vochtig, mistig en somber. Als de lucht in de winter voor 80 tot 90 procent uit vocht bestaat, is de temperatuur die je voelt een stuk lager ligt dan de temperatuur die de thermometer aangeeft.
Waarom is dat dan zo? Vochtige lucht onttrekt sneller warmte aan je lichaam dan droge lucht. Daardoor neemt het gevoel van kou toe. Dat wordt erger als het ook nog eens waait. Al met al zorgt dit weertype voor een kil, koud en onaangenaam gevoel.
Typisch Nederlands
Aangezien het in Nederland nogal vochtig is - we liggen aan zee - is ‘waterkou’ iets wat typisch is voor onze winters. Het tegenovergestelde is droog, zonnig winterweer. Dan bestaat de lucht maar tussen 60 en 80 procent uit vocht. En dan is het een stuk prettiger om buiten te zijn!