Techniek

Luisteren sociale media echt mijn gesprekken af?

Nelleke, 75

Een advertentie voor NEMO. Boven aan je Facebook-feed. Nét nadat je met een vriend over dat museum had gebeld. De vraag ligt voor de hand: luisteren sociale media jouw gesprekken af?

Verzamelde informatie

Nee! Althans, dat beweren die sociale media zelf. ‘We begrijpen dat advertenties soms zo specifiek zijn dat het lijkt alsof we via je microfoon meeluisteren met je gesprekken’, zegt Facebook bijvoorbeeld, ‘maar dat doen we niet. We gebruiken je microfoon alleen als je ons toestemming geeft en als je actief gebruikmaakt van een functie waarvoor de microfoon nodig is.’

Facebook-pagina van NEMO op smartphone

Foto: Rik Peters

Sociale media verzamelen natuurlijk wel op allerlei andere manieren informatie over jou. Ze houden bij wat je liket, waar je op klikt en welke hashtags je volgt. Maar ook wie je vrienden zijn, waar je die ontmoet en wat jullie samen doen. Bovendien weten de bedrijven welke apparaten je bezit, hoe je die apparaten gebruikt en welke apparaten er nog meer in de buurt zijn.

Welke data deel je?

Waarschijnlijk zorgen al die gegevens ervoor dat je advertenties tegenkomt die aansluiten bij waar je op dat moment mee bezig bent. Misschien bleef je eerder al hangen bij een post over NEMO, maar had je dat zelf niet door. Misschien heeft je vriend kaartjes gekocht voor een tentoonstelling en denkt het algoritme daarom dat jij die ook leuk vindt. Of misschien heeft iederéén het op sociale media over NEMO en krijgt iederéén dus die advertentie te zien.

Gebruikers van sociale media die zich zorgen maken over hun gegevens, kunnen bij de instellingen vaak aangeven welke data ze wel of niet willen delen. Maar volgens Facebook en Instagram zelf luisteren die dus niet naar je dagelijkse gesprekken.

Beantwoord door Rik Peters