Wiskunde & natuurkunde

Kunnen we ooit tijdreizen?

Ria, 77

Suske en Wiske stappen vaak in de Teletijdmachine van professor Barabas. En zo zijn er nog veel meer (strip)boeken en films over tijdreizen. Maar kunnen we ook ooit in het echt door de tijd reizen?

Snel bewegen

Nou en of! We kunnen nu zelfs al naar de toekomst reizen. Dat volgt uit iets wat wetenschapper Albert Einstein heeft ontdekt over de tijd.

Als je heel snel beweegt, gaat de tijd voor jou langzamer dan voor mensen die stilstaan of minder snel bewegen. Dat betekent dat jij minder snel oud wordt dan de rest.

Als je bijvoorbeeld een jaar lang heel hard beweegt, zijn er bij anderen misschien wel tien jaar voorbijgegaan. Dan ben je dus negen jaar naar de toekomst gereisd!

Astronauten

Je moet dan wel met honderden miljoenen kilometers per uur bewegen. Helaas kunnen we dat in het echt nog lang niet.

De mensen die het snelst bewegen, zijn de astronauten in het internationaal ruimtestation. Die vliegen met zo’n 28.000 kilometer per uur rond de aarde. De astronaut die het langst in dit ruimtestation heeft gezeten, is in totaal ongeveer twee honderdste van een seconde naar de toekomst gereisd. Niet echt de moeite waard.

Internationaal ruimtestation ISS

Het ruimtestation ISS vliegt met 28.000 kilometer per uur rond de aarde. Foto: NASA

Om echt een flink stuk vooruit in de tijd te reizen, moeten we dus veel snellere ruimteschepen maken. Dat kan zomaar honderden jaren duren. Maar wie weet doet iemand een geweldige uitvinding en lukt het al veel eerder.

Terug in de tijd

Terug in de tijd reizen kan volgens de theorieën van Einstein niet zomaar. Daar heb je bizarre dingen voor nodig waarvan we niet weten of ze wel echt bestaan. Zoals een wormgat: een korte weg door de ruimte. Of een extreem dunne draad die door het heelal loopt; een kosmische snaar.

Gelukkig kunnen we wel terug in de tijd kíjken. Daarvoor hoef je alleen maar naar de sterren te turen. Hun licht heeft er heel lang over gedaan om op aarde te komen. Daardoor zie je sterren zoals ze er lang geleden uitzagen.

Met grote telescopen kunnen we zelfs miljarden jaren terug in de tijd kijken. Bijna helemaal tot aan de geboorte van het heelal. Toch ook een soort van tijdreizen!

Beantwoord door Yannick Fritschy