Heelal & ruimtevaart, Aarde & klimaat

Kun je de aarde in een andere baan rond de zon laten draaien?

Stijn, 10

Een jaar is de tijd waarin een planeet rond de zon draait. Hoe verder van de zon hij is, hoe langer dat duurt. De aarde doet er ruim 365 dagen over. Misschien vind je dat te lang, of juist te kort. Zou je dan de jaarlengte kunnen veranderen door de aarde in een andere baan rond de zon te laten draaien?

Raketmotoren

In theorie zou je de aarde met heel sterke raketmotoren ergens anders naartoe kunnen brengen. Alleen zijn onze raketten daarvoor nog lang niet sterk genoeg.

Zonnestelsel

Beeld: NASA/JPL

Maar stel dat ze dat ooit wel zijn. Dan kun je de aarde een andere baan geven. Elke planeet kan namelijk op elke afstand rond de zon draaien. Het maakt niet uit hoe zwaar hij is, of waar hij van gemaakt is. De aarde zou dus best dicht rond de zon kunnen draaien, zoals de kleine Mercurius. Of juist een stuk verder ervandaan, zoals de gasreus Jupiter.

Weggeslingerd

Maar er is een ander probleem: veel banen rond de zon zijn al bezet. Als ergens geen planeet rondvliegt, dan zijn er vaak wel kleinere objecten, zoals dwergplaneten of planetoïden. Als de aarde bij een ander object in de buurt komt, kan hij uit zijn baan worden geslingerd. Of nog erger: hij kan ertegenaan botsen.

Het zal dus lastig worden om een rustig nieuw plekje voor de aarde te vinden. Misschien kun je dan het beste de baan maar een klein beetje veranderen, zodat een jaar bijvoorbeeld 350 of 380 dagen duurt.

Of je kunt de aarde heel ver van de zon vandaan brengen; daar is de meeste ruimte. Maar dan duurt een jaar wel minstens honderd keer zo lang als nu.

Beantwoord door Yannick Fritschy