Dier & plant

Heeft een mug hersenen?

Luka, 12

Als je zo naar een mug kijkt, zou je zeggen: daar past met geen mogelijkheid een werkend brein in. Toch hebben deze diertjes wel degelijk hersenen.

Heel precies telwerkje

Dat muggen hersenen hebben, is op zich niet zo gek. Ze gaan misschien niet naar school of werk, maar kunnen wel van alles. Zoals ’s nachts je kamer binnendringen. Zoemend langs je oor vliegen. Een minidrupje van je bloed drinken. En ontsnappen als je ze dood wilt slaan. Dat en nog meer kunnen ze doordat er in hun piepkleine kopje een nóg kleiner breintje huist.

Mug

Foto: CDC/Amy E. Lockwood, MS

Hoe groot dat breintje is? Dat onderzochten Amerikaanse wetenschappers een paar jaar geleden – stiekem omdat ze in coronatijd niet veel beters te doen hadden. Na een heel precies telwerkje wisten ze dat de hersenen van drie soorten muggen bestaan uit gemiddeld meer dan 200.000 hersencellen.

Dat klinkt als veel. Tenminste, totdat je hoort dat een rat zo’n 12 miljard hersencellen heeft. (Oftewel: twaalf keer duizend keer duizend keer duizend.) Een mensenbrein bestaat zelfs uit 86 miljard van dit soort cellen. Maar blijkbaar kun je met 200.000 hersencellen dus ook al een heleboel.

Hersenloze dieren

Het is trouwens niet zo dat álle dieren hersenen hebben. Zeesponzen en zeesterren hebben bijvoorbeeld geen brein. Een feitje dat voor de kijkers van SpongeBob SquarePants geen verrassing zal zijn.

Beantwoord door Jean-Paul Keulen