Beantwoord door Sebastiaan van de Water
Overig
Wie heeft de chocolade uitgevonden?
Lu en Devon
Op lijstjes met 'belangrijkste uitvindingen ooit' kom je chocolade zelden tegen. Toch zullen veel mensen de bedenkers van het bruine goedje heel dankbaar zijn. Maar wie waren dat?
Zure mango
Slimme bewoners van het Amazone-regenwoud hebben chocola uitgevonden, meer dan vijfduizend jaar geleden.
Van nature groeien er in de Amazone veel cacaobomen. Aan de takken van deze bomen bungelen grote oranje vruchten, die lijken op dunne rugbyballen.
Als je zo’n cacaovrucht opensnijdt en het witte vruchtvlees in je mond stopt, dan proef je… geen chocola. Het spul smaakt eerder naar zure mango.
Bitter en vies
Maar binnen de cacaovruchten zitten ook grote zaden. Cacaobonen noemen we die. Cacaobonen smaken wél een beetje naar chocola. Toch zou je ze geheid uitspugen, want rauw zijn ze extreem bitter en vies.
'Kunnen we die smaak niet verbeteren?' vroeg het nieuwsgierige Mayo-Chinchipe-volk zich zeker 53 eeuwen geleden af. Deze mensen begonnen te experimenteren met cacaobonen en ontdekten een trucje.
Als je geplukte cacaovruchten nog even laat rijpen in de zon, en daarna de bonen verpulvert tot een dikke cacaomassa en dat goedje weer laat drogen… Dan eindig je met een harde plak waar je wél op kunt kauwen zonder dat je mond helemaal vertrekt. Voilá: de eerste versie van chocola!
Paaseieren en hagelslag
Daarna deden de Mayo-Chinchipe nog een vondst: meng verse cacaomassa met kokend water en je kunt je chocola drinken. In de eeuwen daarna werden allerlei chocoladedrankjes een superhit in Zuid- en Midden-Amerika. Zo voegden de Azteken van Mexico graag chilipeper, vanille en honing eraan toe. Dit drankje noemden ze xocoatl. Daar komt waarschijnlijk ons woord chocola vandaan.
In de zestiende eeuw namen Spaanse ontdekkingsreizigers cacaobonen mee naar Europa. Vervolgens raakten ook hier de mensen verslingerd aan chocola.
De bekende chocoladerepen met veel suiker werden in 1847 in Engeland uitgevonden. Paaseieren volgden in 1875. En in 1913 deed een bakker uit Zaandam een van de beste Nederlandse uitvindingen ooit: chocoladehagelslag.