Beantwoord door Judith Neimeijer
Hoofd & lijf
Wat zorgt ervoor dat een bevalling begint?
Plotseling is het zover: de bevalling begint! Tenminste, zo gaat dat in films. In werkelijkheid voelt de aanstaande moeder de bevalling vaak al uren of dagen aankomen. Maar waardoor begint de bevalling eigenlijk?
Uitrekkende baarmoeder
Gedurende negen maanden groeit een kindje veilig in de baarmoeder. Als de longen van de baby af genoeg zijn, produceren ze stofjes die aangeven dat hij of zij geboren kan worden.
Ook geeft de baby aan het einde van de zwangerschap andere stofjes vrij, waaronder cortisol. Dit komt bij de moeder terecht. Daar zet het weer andere stofjes, waaronder zogenoemde prostaglandinen, aan het werk om de bevalling in gang te zetten.
Als de baby groeit, rekt hij de baarmoeder steeds verder uit. Dat kan helpen bij het starten van de samentrekkingen - de weeën - die nodig zijn voor de bevalling.
Natuurlijke pijnstiller
Het lichaam van de moeder reageert op de signalen van de baby. De prostaglandinen maken de baarmoeder klaar voor de bevalling. Als er genoeg van deze stofjes zijn, zorgt het brein van de moeder dat het 'bevalhormoon' oxytocine wordt aangemaakt.
Nu komen de weeën echt op gang. En hoe meer weeën, hoe meer oxytocine. Zo versterken de weeën zichzelf tot de baby geboren wordt.
Gelukkig maakt het lichaam ook meteen endorfine aan. Dat is een soort natuurlijke pijnstiller om die weeën wat minder pijnlijk maken.
Op het juiste moment
Een bevalling is dus best ingewikkeld, met heel veel verschillende stofjes die elk hun rol hebben. En daarbij werken baby en moeder samen om ervoor te zorgen dat de bevalling op het juiste moment begint.