Dier & plant

Wat was het eerste dier op aarde?

Teuntje, 7

Was het een dinosaurus? Of een mammoet? Nee, het allereerste dier op aarde was waarschijnlijk een saaie zeebewoner.

Meercelligen

De allereerste levende wezens ontstonden al zo’n 4 miljard jaar geleden. Dat waren heel simpele beestjes; een soort bacteriën. Ze bestonden uit maar één cel.

Eencellige wezens mag je eigenlijk geen dieren noemen. Pas als iets meer dan één cel heeft, kan het een dier zijn. Al zijn er ook meercellige wezens die géén dier zijn - zoals planten, en veel schimmels en algen.

Dierlijke kenmerken

Daarom moet een wezen nog een paar kenmerken hebben voordat we het een dier noemen. Een dier eet bijvoorbeeld voedsel dat ergens anders vandaan komt, terwijl een plant dat niet nodig heeft.

Pas ongeveer 600 miljoen jaar geleden ontstonden er meercellige wezens met al deze dierlijke kenmerken. Dat waren dus de eerste dieren.

Spons of ribkwal?

Maar wat was dan het eerste dier? Dat weten wetenschappers nog niet helemaal. Ze hebben wel twee kandidaten op het oog. Die zijn allebei al lang uitgestorven. Wel leken ze op dieren die we vandaag nog steeds tegenkomen, in de zee.

De eerste kandidaat was een soort spons. Sponzen leven op de bodem van de zee. Zoals de naam al zegt, lijken ze op de sponzen waarmee je schoonmaakt. Het zijn vrij saaie dieren – behalve SpongeBob SquarePants natuurlijk.

Zeespons

Foto: Richard Chapman via Pixabay

De tweede kandidaat was een soort ribkwal. Dat is een kwal waarvan het lijkt alsof hij ribben heeft. Gek genoeg kan hij niet zo goed zwemmen. Verder is dit beest ook vrij saai.

Oude sporen

Waarschijnlijk was de oerspons of de oerribkwal het eerste dier op aarde. Door heel oude sporen te vinden van deze dieren, hopen wetenschappers uit te vogelen welke de allereerste was. Misschien vinden ze ooit zelfs sporen van een heel ander dier, dat nog eerder was.

Beantwoord door Yannick Fritschy