Aarde & klimaat

Wat gebeurt er als de aarde stopt met draaien?

Xavi, 10

De aarde draait elke dag een rondje om zijn as. Wat als hij daarmee ophoudt? Hoe zullen onze dagen er dan uitzien?

Dagen van een halfjaar

Om te beginnen: wélke dagen? Doordat onze planeet rondjes tolt, kun je vanaf elke plek op aarde de helft van de tijd de zon zien en de helft van de tijd niet. Oftewel: door het draaien wordt het elke 24 uur een keer dag en nacht. Als het draaien stopt, is het gedaan met ons dag- en nachtritme.

De aarde beweegt ook in een baan rond de zon. Elk jaar maakt hij één rondje. Dus ook als onze planeet niet rondtolt, zien we soms de zon verschijnen en dan weer verdwijnen. Maar elke nacht en elke dag zal vanaf dat moment een halfjaar duren.

Uitsterven

Wat er verder gebeurt, ligt eraan hóé de aarde stopt met draaien. Gebeurt dat geleidelijk of heel plotseling?

Gebeurt het geleidelijk, dan kun je in elk geval rekenen op extreme seizoenen. De helft van het jaar bakt één kant van de aarde in het hete zonlicht. De andere zijde doorstaat dan zes maanden lang een kille nacht.

Doordat veel planten en dieren afhankelijk zijn van zonlicht, zouden die aan de donkere kant massaal uitsterven. Geen fijn vooruitzicht dus.

De donkere zijde van de aarde

Beeld: NASA Earth Observatory/Joshua Stevens, gemaakt met data van Suomi NPP-VIIRS/Miguel Román, NASA's Goddard Space Flight Center

Monsterstorm

Maar als de aarde abrupt stopt met draaien? Oef, dat zou nog veel erger zijn. In dat geval blijft de dampkring (de lucht boven de aarde) wél draaien. Want die zit niet aan het oppervlak vast.

Normaal beweegt de aarde bij de evenaar met bijna 1700 kilometer per uur. Als de aarde tot stilstand komt, zou daar dus een wind opsteken met die enorme snelheid. Ter vergelijking: de sterkste windsnelheden die ooit bij een storm zijn gemeten, liggen net boven de 400 kilometer per uur. Er zou dus een extreme monsterstorm ontstaan.

Heel snel wegkruipen

Ook Nederland zou het flink te verduren krijgen. De aarde draait hier met zo’n 1028 kilometer per uur, dus de windstoten zouden ook hier gebouwen wegblazen alsof ze van papier zijn. Kort gezegd: als je buiten bent wanneer de aarde stopt, overleef je dit niet.

Eigenlijk zit er maar één ding op: heel snel wegkruipen in een kelder of een ondergronds metrostation. Dan heb je kans om het te overleven. Maar vervolgens heb je natuurlijk alsnog ellenlange winters voor de boeg...

Beantwoord door Ans Hekkenberg