Beantwoord door Naomi Vreeburg
Hoofd & lijf, Dier & plant
Waarom zitten de tepels van mensen tussen hun armen?
Marij, 54
Bij veel diersoorten zitten de uiers tussen de achterpoten. Waarom zitten bij mensen de tepels dan tussen hun 'voorpoten', oftewel hun armen?
Handen vrij
Dieren - en andere levensvormen - passen zich aan hun leefomgeving aan. Dat noem je evolutie. Door de evolutie zijn mensen, miljoenen jaren geleden, rechtop gaan lopen. Daardoor kregen ze hun handen vrij voor bijvoorbeeld het dragen van hun baby.
Als je een kindje in je armen hebt, ligt het hoofdje in de buurt van je borstkas. Wel zo handig als daar dan ook de tepels zitten.
Voor apen geldt hetzelfde. Die houden hun koters ook altijd dicht tegen hun borst gedrukt. Bij deze dieren zitten de tepels dus eveneens tussen hun voorpoten.
Krachtigere achterpoten
Bij koeien, geiten en nog wel meer zoogdieren zit het anders. Deze beesten lopen op vier poten en kunnen hun baby’s dus niet dragen. Dan is het niet per se handig om tepels, of uiers, in de buurt van de voorpoten te hebben.
Verder zijn de achterpoten van koeien en geiten krachtiger dan hun voorpoten; ze dragen een groot deel van het gewicht van het dier, vooral tijdens het lopen en staan. Grote uiers aan de achterkant zorgen voor een betere verdeling van het gewicht en stabiliteit, vooral wanneer deze dieren in beweging zijn.
Uiers aan de voorkant
Er zijn ook uitzonderingen. Olifanten hebben hun uiers wél tussen hun voorpoten, terwijl ze toch op vier poten lopen. Hoe zit dat dan?
Om ervoor te zorgen dat het olifantenkalfje een zachtere landing maakt als het wordt geboren, bevindt de vaginale opening van de moeder zich niet onder de staart – zoals bij koeien en geiten – maar tussen haar achterpoten. Hierdoor valt een kalfje niet 170 centimeter, maar ongeveer 70 centimeter naar beneden.
Daardoor is er alleen geen ruimte meer voor de melkklieren tussen de achterpoten. En dus zitten de uiers aan de voorkant.
Heel veel jongen
Dan zijn er nog de zoogdieren die heel veel jongen in één keer kunnen krijgen, zoals honden, katten en varkens. Voor deze beesten is het wel zo handig als ze genoeg tepels hebben om al hun jongen tegelijkertijd te kunnen voeden. Hun tepels zitten dan ook verspreid over hun hele onderlijf.