Wiskunde & natuurkunde

Waarom zijn er temperaturen?

Lodewijk, 13

Op de ijsvlaktes van Antarctica kan het -90 graden Celsius worden. In het grauwe Nederland is het gemiddeld 12 graden, in jouw lijf 37 graden en binnen in de zon zelfs 15 miljoen graden. Maar wat zeggen al die graden eigenlijk? Wat IS temperatuur?

Trillende deeltjes

Bijna alles in de wereld bestaat uit moleculen. Mega-mega-mega kleine bouwsteentjes. En die moleculen, die trillen voortdurend. Dat zie je niet, maar je voelt het wel. Want hoe wilder en harder die moleculen trillen, hoe hoger de temperatuur is. En hoe warmer iets aanvoelt.

Thermometer voor zon

Beeld: Wallpapers.com

Stel dat je op een tropisch eiland onder een palmboom ligt. De luchttemperatuur is daar 40 graden Celsius. Dan botsen de moleculen in de lucht dus met veel energie tegen de moleculen in jouw huid. Daardoor gaan jouw moleculen ook harder trillen. Ze nemen dus trilenergie uit de lucht over. En jawel: dan krijg jij het dus warmer.

Trilfestijn

Eigenlijk kun je de hele aarde zien als een enorme kettingreactie. Zonnestralen voeren warmte aan, waarna wind en stromend water die energie voortdurend verspreiden in één groot trilfestijn. Daardoor kan de temperatuur elk uur, elke dag en op elke plek voortdurend veranderen.

Beantwoord door Sebastiaan van de Water