Beantwoord door Yannick Fritschy
Aarde & klimaat
Waarom trekt de zee zich soms terug als er een tsunami aankomt?
Nicoline
Een tsunami is een serie vloedgolven die enorm hoog kunnen zijn. Als zulke golven de kust bereiken, is dat levensgevaarlijk. Hele dorpen kunnen dan overstromen.
Gek genoeg trekt de zee zich soms vlak voor een tsunami juist terug. Je ziet dan ineens stukken strand die normaal onder water liggen. Hoe komt dat?
Waterbergen en waterdalen
De vloedgolven van een aanstormende tsunami zijn soms wel 50 meter hoog. Maar tussen de golven in staat het water juist een stuk lager dan normaal.
Een tsunami bestaat dus uit waterbergen en waterdalen. Wanneer een waterberg als eerste de kust bereikt, heb je meteen een vloedgolf. Maar wanneer een waterdal voorop ligt, gebeurt er eerst iets anders.
Er beweegt dan eventjes minder water dan normaal naar de kust toe. Daardoor heeft het deel van de zee dat net buiten de kust ligt weinig water. Om dat op te vullen, beweegt het water dat al aan de kust is naar achteren. De zee trekt zich dus terug.
Wegwezen
Dat lijkt misschien een mooi moment om op het strand te zijn. Je kunt veel verder de zee in lopen dan normaal. Maar als zoiets gebeurt, moet je meteen wegwezen; zo ver mogelijk bij de kust vandaan. Want al een paar minuten minuten na het terugtrekken van de zee spoelt er een enorme vloedgolf over het land.
Hoge tsunami’s komen vooral voor in het oosten van Azië en Oceanië. Gelukkig ontstaan in de Noordzee alleen lage tsunami’s!
Stijgende spiegel
In het filmpje hieronder legt klimaatdeskundige Karin van der Wiel uit waarom de zeespiegel bij de Nederlandse kust stijgt.