Hoofd & lijf

Waarom stoppen papa en mama met groeien?

Hannah, 7

Uiteindelijk stoppen papa en mama met groeien. Gelukkig maar, want anders zouden ze reuzen worden. Maar hoe werkt dat dan?

Groeispurt

Kinderen hebben allerlei stofjes in hun bloed - hormonen - die ervoor zorgen dat ze groeien. Wist je dat baby’s het snelst groeien als ze nog in de buik van hun moeder zitten? Daarna groeien kinderen elk jaar een beetje langzamer.

Tot de puberteit. Dan krijgen ze een groeispurt. Ze eten ontzettend veel, worden ineens een stuk langer, en zijn soms een tikje onhandig of slungelig. De groeisnelheid is bij meisjes op z’n hoogst als ze twaalf tot dertien jaar zijn en bij jongens als ze dertien tot veertien jaar oud zijn.

Nieuw bot

Hoe groei je dan? Je groeit doordat je botten langer worden. Aan het uiteinde van de botten in je armen en benen zitten groeischijven. Vooral die rond je knieën zijn belangrijk om langer te worden. De groeischijven maken nieuw bot aan vanuit de kraakbeencellen die daar zitten. Zo word je groter en groter.

Gezin in het bos

Word jij net zo groot als je vader of moeder? Foto: Ioann-Mark Kuznietsov via Unsplash

Stoppen met groeien

Uiteindelijk, aan het einde van de puberteit, sluiten de groeischijven zich. Ze maken geen nieuw bot meer aan en dus stop je met groeien. Dit gebeurt bij meisjes gemiddeld rond hun zestiende jaar, bij jongens zo rond hun achttiende.

Wil je weten hoe groot je uiteindelijk wordt? Kijk dan naar je ouders. Kleine ouders krijgen kleine kinderen, grote ouders grote kinderen. Je kunt zelf ook uitrekenen wat je lengte wordt met de TNO Groeicalculator.

Beantwoord door Judith Neimeijer