Beantwoord door Sebastiaan van de Water
Aarde & klimaat
Waarom regent het (bijna) nooit in de woestijn?
Maëlys, 6
Het stomste aan opgroeien in Nederland is natuurlijk door de regen naar school moeten fietsen. Broek doorweekt, sokken nat, kapsel verpest…. ugh. In woestijnen hebben ze daar geen last van. Daar regent het bijna nooit. Hoe kan dat eigenlijk?
Kurkdroge lucht
Je weet toch dat je een spiegel nat kunt maken door ertegenaan te ademen? Probeer maar. Dat komt doordat er in je adem veel waterdamp zit.
Van nature zit er in Nederland ook veel waterdamp in de buitenlucht. Maar op veel andere plekken op aarde is de lucht juist kurkdroog. En dan kan het daar onmogelijk regenen.
Neem de Atacamawoestijn in Chili. Op sommige plekken daar is al vijfhonderd jaar geen druppel regen gevallen!
De grote boosdoener is de Andes. Dat is de hoogste bergketen van Zuid-Amerika. De Andes is eigenlijk een gigantische muur. Die blokkeert de oostenwind uit het regenwoud. Deze warme, natte lucht stijgt daardoor op en koelt af. In koude lucht verandert waterdamp eerder in regendruppels. De Andes perst zo eigenlijk al het water uit de lucht. Het deel dat daarna over de bergtoppen rolt en de Atacamawoestijn bereikt, bevat geen druppel vocht meer!
Of neem Afrika. Door ingewikkelde windpatronen valt in het midden van dit continent veel regen. De lege en droge lucht waait daarna altijd door naar het noorden. En daar ligt dan ook… de enorme Saharawoestijn. Daar is het zó droog dat de weinige bewoners alleen maar kunnen dromen over een regenbuitje vlak voor schooltijd!
Extreme zomerbuien
In Nederland krijgen we trouwens steeds vaker te maken met extreme zomerbuien. In dit filmpje legt KNMI-wetenschapper Karin van der Wiel uit waarom.