Beantwoord door Judith Neimeijer
Hoofd & lijf
Waarom moet ik vooral ’s nachts hoesten?
Hildegard
Dit komt je vast bekend voor. Heb je last van een vervelende hoest, dan wil je graag snel weer beter worden. Daarom ga je lekker op tijd onder de wol. Maar als je eenmaal ligt, moet je juist extra veel hoesten. Zoveel dat je er niet van kan slapen. Nou, lekker dan!
Extra veel slijm
De belangrijkste reden hiervoor is simpel: zwaartekracht. Overdag glijdt het slijm vanuit je neus, holtes en keel netjes naar beneden. Je slikt het automatisch door en weg is het.
Soms maak je extra veel slijm aan. Bijvoorbeeld als je last hebt van allergieën, een verkoudheid of een bijholteontsteking.
Als je gaat liggen, glijdt al dat slijm niet meer vanzelf naar beneden. In plaats daarvan hoopt het zich op achter in je keel, waardoor het daar begint te kriebelen. Je lijf wil het liefst zo snel mogelijk van al die ‘rommel’ af en je begint te hoesten.
Hetzelfde geldt voor etensrestjes in je maag. Als je gaat liggen, kunnen die bij sommige mensen een beetje terugstromen naar de keel en in de luchtwegen terechtkomen. Dat irriteert, waardoor ze moeten hoesten.
Ronddwarrelend stof
Dan is er nog de lucht in je slaapkamer. Als die erg droog is, kunnen de slijmvliezen van de neus en keel uitdrogen en geïrriteerd raken. Daardoor kun je nachtelijke hoestbuien krijgen. Die slijmvliezen drogen ook uit als je via je mond ademt, bijvoorbeeld omdat je neus verstopt zit.
Tot slot kunnen er stofdeeltjes in je slaapkamer ronddwarrelen, zoals die van je hond of je dekbed. Die kunnen je neus en keel irriteren, en ervoor zorgen dat je ’s nachts flink moet hoesten.