Overig

Waarom lezen we van links naar rechts?

Thijmen, 8

Van de regels in je dagboek tot de zinnen op deze website: Nederlands lees je van links naar rechts. Maar waarom eigenlijk?

Alle kanten op

‘Nederlands lees en schrijf je inderdaad van links naar rechts, maar dat is niet bij alle talen en schriften zo’, begint Willemijn Waal. Zij is universitair docent Hittitisch aan de Universiteit Leiden en weet veel van oude teksten. ‘Het Arabische en het Hebreeuwse alfabet gaan bijvoorbeeld juist van rechts naar links.’

Bovendien werd niet altijd van links naar rechts gewerkt. Zo’n vierduizend jaar geleden gingen inscripties met het alfabet nog alle kanten op. Van links naar rechts. Van rechts naar links. En soms zelfs heen en weer. Eerst een regel van links naar rechts, dan een regel van rechts naar links.

‘Op een gegeven moment besloten mensen dat het handiger was als iedereen op dezelfde manier ging schrijven’, zegt Waal. ‘De oude Grieken kozen ervoor om van links naar rechts te werken. Dat werd overgenomen door de Romeinen. En wij volgen dat voorbeeld nog altijd.’

Geen uitgewreven inkt

Maar waarom kozen de Grieken voor deze richting? Misschien had dat te maken met de manier van schrijven. Als je met inkt op papier schrijft, lijkt van-links-naar-rechts makkelijker, omdat je anders met je hand de inkt uitwrijft. (Tenminste, als je met je rechterhand schrijft, zoals het grootste deel van de mensen.)

Aan de andere kant zijn er genoeg voorbeelden van schriften die met inkt van rechts naar links werden geschreven. Het precieze antwoord op deze vraag hebben we dus niet.

Beantwoord door Rik Peters