Beantwoord door Sebastiaan van de Water
Techniek
Waarom kunnen huishoudens hun zonne-energie niet aan elkaar verkopen?
Johan, 68
Huishoudens die hun overtollige energie aan elkaar verkopen: het klinkt als een geweldig idee. Maar is dat het ook?
Drie problemen
Op zich wel. Stel je voor dat gewone mensen geld kunnen verdienen door de energie die ze opwekken met hun zonnepanelen aan elkaar te verkopen. Reken maar dat veel meer huishoudens dan zonnepanelen op hun dak zullen installeren. En dat betekent meer schone energie voor lagere prijzen. Waar wachten we dan op?
Eigenlijk zijn er drie problemen.
Probleem 1: de techniek
Ons elektriciteitsnetwerk is erop gebouwd om elektriciteit vanaf één grote energiecentrale naar vele duizenden huizen te laten stromen. En soms ook terug. Zie het als een megasnelweg met een heleboel kleine aftakkingen.
Bij onderlinge handel wil je dat huishoudens hun energie direct naar elkaar kunnen sturen. Dus zonder dat die energie eerst de grote weg op moet, terug naar de centrale. Er moeten als het ware veel meer tussenwegen komen. En daar zijn allerlei technische aanpassingen voor nodig.
Probleem twee: de wet
Op dit moment is de energiemarkt volgens de wet simpel verdeeld, in twee groepen. Je hebt producenten. Die leveren energie. En je hebt consumenten. Die kopen energie.
Maar als we straks energie aan elkaar kunnen verkopen, heb je dus miljoenen mensen die het allebei zijn: producent én consument. 'Prosumenten' noemen deskundigen dat.
Is dat erg? Voor de belastingdienst wel. Want producenten betalen volgens de wet andere belastingen dan consumenten. Wie moet straks dan wat gaan betalen? Daarvoor bestaan nu nog geen duidelijke regels. Die moeten dus worden bedacht.
Natuurlijk zijn er nu al mensen die hun zonne-energie terugverkopen aan het energiebedrijf. Voor iedereens gemak doet de belastingdienst daar niet moeilijk over. Netto blijven die mensen toch vooral consumenten bij een grote producent. Maar als in de toekomst mensen onderling gaan handelen, zijn er echt nieuwe regels nodig.
Probleem drie: een app
Tot slot moet er een betrouwbare app komen waarop mensen energiedeals kunnen sluiten. Er bestaan nu al een heleboel bedrijfjes die aan zo'n app werken. Die gaat er dan ook zeker komen. Maar voordat de eerste twee obstakels op landelijk niveau zijn opgelost, zijn we heel wat jaren verder!