Aarde & klimaat

Waarom is zand geel?

Yoav, 10

IJsland heeft een zwart strand. Op Hawaii vind je een klein strand met groen zand. Maar bij ons in Nederland is zand meestal lichtbruin met een gelige tint. Hoe kan dat?

Vergruisd gesteende

Hoe hard een rots ook is, bulderende bergrivieren, kletterende golven en razende stormen kunnen hem met genoeg tijd vergruizen tot fijne korreltjes die prettig aanvoelen voor je tenen. Oftewel: tot zand.

Op Hawaii heb je een strand dat bestaat uit korrels van het groene gesteente olivijn. En daarom is dat strand ook groen.

Geel laagje

Hier in Nederland bestaan de meeste zandkorrels uit het mineraal kwarts. Zuiver kwartszand heeft van nature een meer witte kleur. Dat vind je bijvoorbeeld in Limburg.

Zand

Beeld: Carly Jamieson via Pexels

Maar kwartskorrels kunnen ook verkleuren. Vooral als ze een beetje ijzer bevatten. Dan krijgen ze aan de buitenkant een geel of oranje laagje. Een soort roest. Onder de microscoop kun je dat perfect zien. Deze verkleuringen zorgen ervoor dat Nederlands zand er vaak een beetje gelig uit ziet.

Hagelwitte vissenpoep

Op vulkanische eilanden, zoals IJsland en La Palma, zijn de stranden zwart. Dat komt doordat ze bestaan uit bestaan uit korreltjes zwart basalt. En dat is niets anders dan afgekoelde lava.

Interessant zijn ook de hagelwitte stranden van tropische eilanden zoals de Seychellen. Daar in de buurt groeit veel koraal op de zeebodem. Vissen nemen graag een hapje van al dat koraal en poepen daarna de witte stukjes skelet in poedervorm weer uit. Golven brengen dit poeppoeder naar de kust... en daarom zijn die stranden zo mooi wit!

Beantwoord door Sebastiaan van de Water