Wiskunde & natuurkunde, Heelal & ruimtevaart

Waarom is niets sneller dan licht?

Sven

Een lichtstraal die door de ruimte reist, gaat ongelofelijk snel: na een seconde is hij alweer 300.000 kilometer verderop. Met die enorme snelheid vliegt licht in één tel 7,5 keer rond de aardbol!

Dat is dan ook meteen de hoogst mogelijke snelheid. Niets gaat nóg sneller dan het licht. Maar hoezo eigenlijk niet?

Ruimterace

Stel dat je in een raket zit, in de ruimte. Een lichtstraal vliegt je raket voorbij en je besluit die achterna te gaan om hem in te halen.

Je zet je motoren aan en racet het licht achterna. Je gaat steeds sneller en sneller. Op een gegeven moment gaat je raket 150.000 kilometer per seconde: de helft van de snelheid van het licht.

Je zou denken dat de lichtstraal dan nog maar met 150.000 kilometer per seconde bij je vandaan beweegt. Maar in werkelijkheid doet ie dat nog steeds met 300.000 kilometer per seconde!

Snelweg

Dat is heel anders dan we gewend zijn. Als je op de snelweg een auto achterna gaat die 100 kilometer per uur rijdt en jij rijdt zelf 50 kilometer per uur, dan zal de auto voor je nog maar met 50 kilometer per uur bij je wegsnellen.

Maar bij licht gaat dat verhaal dus niet op. Dat racet altijd met dezelfde topsnelheid, 300.000 kilometer per seconde, bij je vandaan!

Lichtstralen

Licht gedraagt zich anders dan een auto. Beeld: Benjamin Wiens via Pixabay

Er gebeuren hele gekke dingen om dat mogelijk te maken. Klokken gaan zich in de buurt van de lichtsnelheid bijvoorbeeld heel anders gedragen.

Maar dat is nu niet zo belangrijk. De kern van het verhaal is: hoe snel je ook gaat, licht zal áltijd met dezelfde snelheid van je af reizen. En daardoor kun je licht nooit en te nimmer inhalen.

Beantwoord door Ans Hekkenberg