Beantwoord door Judith Neimeijer
Hoofd & lijf
Waarom is de rij bij de vrouwen-wc altijd het langst?
Op het vliegveld, bij een festival of concert: overal staan er wachtrijen voor de vrouwen-wc’s. Bij de mannen bijna nooit. En nee, dat is niet omdat vrouwen zo lang staan te tutten. Waarom dan wel?
Meer plasplaatsen
Daar hebben Belgische onderzoekers een antwoord op gevonden, met behulp van rekenmodellen. Toiletruimtes of -gebouwen voor mannen hebben naast gewone wc’s meestal ook urinoirs. Je weet wel; van die bakken aan de muur waarin mannen staand kunnen plassen.
Die dingen nemen een stuk minder ruimte in dan een wc-pot in een wc-hokje. Een toiletruimte voor mannen heeft daarom vaak wel 20 tot 30 procent meer plasplaatsen dan die voor vrouwen. Dat scheelt al veel!
Tot twee keer zo lang
Ook gaat plassen in een urinoir sneller dan plassen op een echte wc: je moet de deur achter je sluiten, op slot doen, checken of de wc-bril schoon is en dan je broek of rok naar beneden doen. En daarna hetzelfde riedeltje in omgekeerde volgorde.
Wat ook meespeelt is dat sommige vrouwen ongesteld zijn, waardoor hun toiletbezoek iets langer kan duren. Al met al duurt een plaspauze bij vrouwen anderhalf tot twee keer zo lang als bij mannen.
Genderneutraal
Het goede nieuws is dat je dus ook kunt berekenen hoe je dit file-probleem kunt oplossen. Je kunt simpelweg zorgen voor meer vrouwen-wc’s, bijvoorbeeld op festivals. Maar de onderzoekers berekenden dat de meeste winst te behalen is als je van alle toiletten genderneutrale wc’s maakt.
Geraadpleegde bron: 'Nooit meer file aan het damestoilet', Eos