Beantwoord door Yannick Fritschy
Heelal & ruimtevaart
Waarom is de maan soms wit, soms geel en soms rood?
Mike, 9
De grond op de maan is overal grijs. Maar als wij naar de maan kijken, heeft hij een heel andere kleur. Meestal wit, maar soms ook geel, oranje of rood. Hoe komt de grijze maan aan al die mooie kleuren?
Mengelmoes
De maan geeft zelf geen licht. Maanlicht is eigenlijk zonlicht dat door de maan is weerkaatst. Dat zonlicht heeft alle kleuren in zich: rood, oranje, geel, groen, blauw enzovoort. Licht dat alle kleuren in zich heeft, is wit. Zonlicht is normaal gesproken dus wit.
Je zou daarom verwachten dat de maan er ook wit uitziet. En vaak is dat ook zo. Als de maan hoog aan de hemel staat, is hij sneeuwwit.
Maar als de maan wat lager aan de hemel staat, is hij eerder geel of oranje. Dat komt doordat het maanlicht dan een grotere afstand door de atmosfeer, de laag lucht rond de aarde, moet reizen om bij ons te komen.
Niet elke kleur licht beweegt even makkelijk door de atmosfeer. Rood licht heeft er weinig moeite mee. Maar blauw licht wordt door luchtdeeltjes alle kanten op gekaatst. (Dat is ook waarom de lucht blauw is.)
Hierdoor zit er nog maar weinig blauw in het licht dat direct van de maan naar ons toe komt. Dat maanlicht is een mengelmoes van vooral rood, oranje en geel licht. Zo’n mengelmoes ziet er soms geel en soms oranje uit. Hoe lager de maan staat, hoe meer oranje hij is.
Bloedmaan
Soms is de maan zelfs rood. Dat gebeurt bij een maansverduistering. De aarde staat dan tussen de zon en de maan in. Daardoor moet het zonlicht twee keer door de aardatmosfeer reizen: eerst om van de zon naar de maan te komen, en dan nog eens om van de maan bij ons te komen. Alleen rood licht kan twee keer een lang stuk door de atmosfeer reizen zonder dat het alle kanten op stuitert.
Weet je hoe we zo’n rode maan ook wel noemen? Een bloedmaan!
Stukjes maan op aarde
Hoe stukjes van de maan op aarde zijn beland, legt planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet van de TU Delft uit in dit filmpje.