Beantwoord door Ans Hekkenberg
Heelal & ruimtevaart, Aarde & klimaat
Waarom is de kern van de aarde heet?
Marieke, 21
Het binnenste van de aarde is heet, heter, heetst! De aardkern heeft een temperatuur van zo’n 6000 graden. Dat is heet genoeg om metaal te laten smelten. Waar komt al die hitte toch vandaan?
Metalen in het midden
De aarde is al heel oud: zo’n 4,5 miljard jaar. Hij ontstond toen stenen en ander materiaal in de ruimte op elkaar botsten. Bij zo’n botsing kan het flink warm worden. Ga maar na: als jij een tijdje hard in je handen klapt, worden je handen ook warm.
De jonge aarde was dus heet. Zo heet, dat het steen en het andere spul waarvan hij gemaakt is, gesmolten waren. Er ontstonden toen laagjes in de aarde. Metalen kropen naar het midden, steen ging vooral aan de buitenkant zitten.
Harde korst
Langzaam maar zeker koelde de aarde vervolgens af. Daardoor begon het gesteente aan de buitenkant te stollen. De aarde kreeg zo een harde korst.
Maar diep onder die korst, in de kern en daaromheen, is de aarde nog steeds heet van toen hij ontstond. Hij is dus gewoon nog niet helemaal afgekoeld!
Radioactief
Maar dat is niet de enige reden dat de aardkern heet is. De aarde zit ook vol met radioactieve deeltjes als kalium-40, thorium-232 en uranium-235. Dat zijn deeltjes die uit zichzelf uit elkaar vallen. Bij dat uiteenvallen laten ze een beetje energie vrij in de vorm van warmte.
Samen met de restwarmte zorgen deze radioactieve energiemakertjes ervoor dat de aarde er warmpjes bij zit. En dat blijven ze zeker nog miljarden jaren lang doen.