Beantwoord door Naomi Vreeburg
Dier & plant
Waarom is de dodo uitgestorven?
Yara, 9
De dodo leefde een heerlijk leventje op een afgelegen eiland - totdat de mens daar verandering in bracht…
Wel vleugels, niet vliegen
Je kent de film Madagascar vast wel. Daarin komen vier dieren uit een Amerikaanse dierentuin per ongeluk terecht op het exotische eiland Madagaskar. Ongeveer 800 kilometer ten oosten van dit land ligt nog een eiland: Mauritius. En dat was de enige plek op aarde waar de dodo voorkwam.
Deze vogel woog 20 kilo, was een meter lang, had grijzige veren, een grote gekromde snavel en kleine gele ogen. En hoewel er vleugeltjes aan zijn lijf zaten, kon hij daar niet meer mee vliegen. Dat was de dodo verleerd. Op het eiland had hij namelijk geen vijanden; hij hoefde voor niemand te vluchten. Vliegen was dus overbodig.
Gemakkelijk prooi
Althans, tot de zeventiende eeuw. In 1598 kwam de Nederlander Wybrand van Warwijck aan op Mauritius. Hij werkte bij de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC), een bedrijf dat handel dreef. Na de ontdekking van Van Warwijck kwamen er steeds meer schepen van de VOC naar het eiland toe. Eerst alleen om af en toe wat eten en drinken van het eiland te halen, later ook om er tijdelijk te wonen.
De dodo had heel wat smakelijk vlees aan zijn botten en was een gemakkelijk prooi voor de scheepsbemanningen. Maar niet alleen daardoor stierf de vogel uit. De VOC bracht ook katten, ratten, honden en varkens mee naar het eiland. Een aantal van deze dieren hadden het voorzien op de eieren van de dodo.
Verder kapten de mensen steeds meer bomen. Daardoor had de dode, die zich het fijnst voelde in het bos, steeds minder plek om te leven.
Meer dan twintig soorten
Binnen honderd jaar zorgden de mensen en hun dieren de dodo ervoor dat de dodo uitstierf. En niet alleen deze vogel kreeg het zwaar te verduren door de komst van de VOC. In totaal verdwenen meer dan twintig andere vogelsoorten die op het eiland voorkwamen.