Wiskunde & natuurkunde, Aarde & klimaat

Waarom draait de lucht met de aarde mee?

Peter, 64

De aarde draait heel hard rond zijn eigen as: met bijna 1700 kilometer per uur. De lucht zit niet aan de grond vast. Toch draait die met de aarde mee. Waarom?

Hardste windstoot

De lucht beweegt niet helemaal precies mee met de aarde. Daardoor hebben we wind. Maar vergeleken met hoe snel de aarde draait, waait de wind niet zo hard. De hardste windstoot die ooit in Nederland is gemeten, had bijvoorbeeld een snelheid van 202 kilometer per uur.

Als de lucht zou blijven stilhangen terwijl de aarde rond zijn eigen as draait, zouden we een veel hardere wind voelen. Dan zou de wind altijd met 1700 kilometer per uur van oost naar west waaien! Gelukkig gebeurt dat niet, anders waaiden we allemaal zo de Noordzee in.

windzak

Foto: Francesco Ungaro via Pexels

Wrijving

Dat de lucht meedraait met de aarde, heeft te maken met wrijvingskracht. Als de lucht niet zou meebewegen, zou er veel wrijving ontstaan tussen de lucht en de grond. Door die wrijving zou de wind vanzelf minder hard gaan waaien, net zolang tot de lucht weer wel meebeweegt met de aarde.

Het is een beetje alsof je een tafelkleed verschuift waar borden op liggen. Ook al zitten de borden niet vast aan het kleed, toch bewegen ze mee als je aan het kleed trekt. Dat komt door wrijvingskracht, net als bij de lucht die boven de aarde zweeft.

Beantwoord door Yannick Fritschy