Aarde & klimaat
Waar drijft de plastic soep?
Je hoort weleens over ‘plastic soep’. Dat is een heleboel plastic dat ergens op zee drijft. Maar waar precies?
Enorme draaikolken
Veel van het plastic in zee verzamelt zich in vijf enorme draaikolken. Water stroomt naar het midden van zo’n draaikolk toe en gaat dan de diepte in.
Een deel van het plastic is licht en blijft drijven. Daardoor gaat het niet met het water mee naar beneden. In plaats daarvan verzamelt het zich in het midden van de kolk.
Twee van zulke draaikolken vind je in de Atlantische Oceaan. Eentje tussen Europa en Noord-Amerika, een andere tussen Afrika en Zuid-Amerika. Ook in de Stille Oceaan zijn er twee: een tussen Noord-Amerika en Azië, een tussen Zuid-Amerika en Australië. En dan is er nog een in de Indische Oceaan.
Waar is de rest?
Nu zie je misschien een heel eiland van troep voor je - maar dat beeld klopt niet. We hebben het over zo’n 10 kilo plastic per draaikolk. En dat is dan verspreid over een stuk zee zo groot als het centrum van een stad als Zwolle of Almere.
Het plastic dat op het water drijft, is trouwens lang niet alles. Het is maar een honderdste van al het plastic in de oceanen. Waar de rest is gebleven? Dat weten we niet.