Beantwoord door Jean-Paul Keulen
Aarde & klimaat
Stijgt de zeespiegel overal even snel?
Je zou denken van wel. Alle zeeën en oceanen op aarde zijn met elkaar verbonden. Dus misschien is de stijging van de zeespiegel wel zoiets als het vullen van een badkuip. Daarin staat het water altijd even hoog. Of je nu dicht bij de kraan kijkt, of aan de rand van het bad.
Maar bij de oceanen op aarde gaat dat anders. Als je hoort ‘de zeespiegel is de afgelopen twintig jaar met 3 millimeter per jaar gestegen’, is dat een gemiddelde. Bij Nederland kwam het water bijvoorbeeld minder dan 2 millimeter per jaar omhoog. Bij Indonesië en de Filipijnen steeg de zeespiegel juist met meer dan 10 millimeter. En er zijn ook plekken waar het waterpeil juist dáálde.
Niet perfect rond
Waarom zijn er zoveel verschillen in stijging? Die zijn er vooral doordat oceaanwater niet stilstaat. Het stroomt op allerlei manieren rond de aarde, wat dan weer komt door bijvoorbeeld regen, wind en warmte.
Verder is de aarde geen perfect rond bolletje. Daardoor is de zwaartekracht op de ene plek sterker dan op de andere. En ook dat zorgt ervoor dat het water niet netjes over de aarde verdeeld is.
Onze zeespiegel
En waardoor stijgt de zeespiegel bij de Nederlandse kust? Karin van der Wiel, klimaatwetenschapper aan het KNMI, legt het uit in dit filmpje!