Hoofd & lijf, Wiskunde & natuurkunde

Smaakt thee beter als je hem lang laat trekken?

Floor

Thee zetten, doen we dat eigenlijk wel goed? De meesten van ons zullen het theezakje even een paar keer op en neer bewegen in kokendheet water. Als de kleur ons aanstaat, halen we het zakje eruit en klaar is de thee. Lekker snel, maar zo hoort het niet.

Stroef gevoel

‘De smaak zal er niet beter op worden als je op die manier je thee zet’, legt theesommelier Karin Kamman uit. Door het zakje kort in het water te hengelen, krijgen vooral de bittere stoffen de kans om op te lossen. Die komen namelijk als eerste vrij.

Het gaat dan om de zogenoemde tannines. Die zorgen voor dat stroeve, wrange gevoel in je mond als de thee per ongeluk te sterk is geworden. Ze komen ook voor in onrijpe appels of druivenpitjes.

Kopje thee

Foto:Julia Sakelli via Pexels

Als je de thee een paar minuten laat trekken zoals op de verpakking staat aangegeven, krijgen ook de andere geur- en smaakstoffen de kans om in het water op te lossen. ‘De smaken zullen dan veel beter met elkaar in balans zijn’, zegt Kamman. ‘Probeer het maar eens.’

Even afkoelen

Ze geeft als tip: laat het water een beetje afkoelen voordat je het op de thee schenkt. Boven de 80 graden komen bittere stoffen veel makkelijker vrij, waardoor die zullen overheersen. Dat gebeurt vooral bij groene en witte thee. Die zijn gevoeliger voor hoge temperaturen.

Beantwoord door Judith Neimeijer