Beantwoord door Sebastiaan van de Water
Aarde & klimaat
Kan magma opraken?
Metin, 58
Met elke vulkaanuitbarsting stroomt de aarde van binnen een beetje leger. Ooit moet die voorraad magma in onze planeet toch opraken?
Groeiend eiland
Laten we teruggaan naar de herfst van 2021. Het binnenste van de aarde kwam toen naar buiten, via de vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma. Hele dorpen werden overspoeld door een dikke stroom gloeiend lava, zoals magma heet nadat het uit een vulkaan is gekomen.
Het eiland groeide zelfs. De kustlijn breidde uit en er kwamen nieuwe heuvels bij. Met dank aan de 100 miljoen kubieke meter lava die over het eiland werd uitgestort. Nog meer van zulke uitbarstingen en de aarde wordt vanzelf een holle planeet, zou je misschien denken.
Grote taart
Toch is dat niet zo. Er zit nog miljoenen keren meer magma in de aarde dan dat er in 2021 uit de Cumbre Vieja stroomde. En belangrijker nog: de aarde maakt continu nieuw magma aan.
Je kunt onze planeet vergelijken met een grote taart. Aan de buitenkant zit een harde stenen korst. Die drijft op een dikke, warme vulling: de mantel. Op veel plekken is die vulling zo ontzettend heet dat het gesteente daar is gesmolten. En dat noemen we dus magma.
De korst van de aarde is op sommige stukken gescheurd. Die bestaat daardoor uit een paar losse stukken. Deze platen bewegen voortdurend en kunnen ook tegen elkaar botsen.
Ongeveer gelijk
Bij zo’n botsing schuift soms een stukje van de ene plaat onder een andere. Daardoor belandt er dus korst in die hete ‘vulling’. Een deel van dat harde gesteente zal smelten. Hoppa, nieuw magma!
Tegelijkertijd ontstaat ergens anders een opening in de korst, waardoor magma naar boven kan stromen. Dat zal daar afkoelen en deel van de korst worden. Zo blijft de hoeveelheid magma al vele miljoenen jaren ongeveer gelijk!