Techniek, Wiskunde & natuurkunde

Kan de elektriciteit opraken?

Sophie, 9

De wasmachine draait, de lampen branden en de televisie staat aan... We gebruiken met z’n allen elke dag hartstikke veel elektriciteit. Kan de stroom ooit opraken, zodat we voorgoed zonder komen te zitten?

Kolen en aardgas

Het goede nieuws is dat we zelf nieuwe elektriciteit kunnen maken. Maar we moeten wel goed nadenken over hóé we dat doen.

Nu gebruiken we nog vooral kolen en aardgas om elektriciteit te maken. Heel kort uitgelegd werkt dat zo. We verbranden de kolen of het gas om water te koken. Daarbij verdampt er water, en die damp brengt vervolgens een soort molentje aan het draaien. Met een draaiend molentje kun je stroom maken. Net zoals de ronddraaiende dynamo op je fiets een lampje kan laten branden.

Het probleem is alleen dat kolen en aardgas wél opraken. Er zit maar zoveel van in de aardbodem. Als dat op is, is het op.

Dynamo

We kunnen nieuwe elektriciteit maken, net zoals je tijdens het fietsen stroom maakt voor je fietslampje door te trappen en je dynamo rond te laten draaien. Beeld: Peggy & Marco Lachmann-Anke/Pixabay

Onbeperkt beschikbaar

Gelukkig hebben we ook andere manieren om elektriciteit te maken. Met windmolens bijvoorbeeld, die ronddraaien doordat we wind tegen hun bladen blaast. Of met zonnepanelen, die zonlicht omzetten in elektrische stroom.

Die manieren om energie op te wekken zijn gelukkig wél onbeperkt beschikbaar. Dat betekent dat we nooit helemaal zonder stroom komen te zitten.

Nog niet genoeg

We maken nu alleen nog niet genoeg wind- en zonne-energie om alle huishoudens van stroom te voorzien. En de energie die we met wind en zon opwekken, kunnen we nog niet zo goed bewaren voor later, wanneer het niet waait en de zon niet schijnt.

Daarom zijn we nog steeds afhankelijk van kolen en aardgas. In de toekomst moeten we dus wel overschakelen op deze onuitputbare energieopties, zodat alle lampen kunnen blijven branden!

Beantwoord door Ans Hekkenberg