Beantwoord door Sebastiaan van de Water
Aarde & klimaat
Is het weleens overal op aarde tegelijk droog geweest?
Eva, 23
Voor ‘de droogste zomer ooit’ moeten we terug naar 1976. Wekenlang viel er geen druppeltje regen in Nederland. Maar was het ooit overal tegelijk droog?
1800 onweersbuien
Bij ons vielen de vogels uit de bomen in augustus van 1976, maar in India moesten miljoenen vogels juist schuilen voor harde stortbuien. Terwijl hier de ‘droogste zomer ooit’ plaatsvond, zaten ze daar midden in het regenseizoen!
En zo gaat het altijd. Elk moment regent het wel ergens op aarde. Sterker nog, gemiddeld zijn er altijd 1600 tot 1800 onweersbuien tegelijk gaande, zo hebben meteorologen gemeten.
Sneeuwbal-aarde
We leven dan ook op een echte waterplaneet. Maar misschien was dat ooit anders. Sommige wetenschappers vermoeden dat zo’n 700 miljoen jaar geleden een extreme ijstijd plaatsvond. Bijna heel de aarde was toen bedekt met sneeuw en ijs. Het zou goed kunnen dat het op deze ‘Sneeuwbal-aarde’ soms helemaal niet regende. Maar zeker weten doen we dat niet.
Voor een écht regenloos tijdperk moeten we nog veel verder terug. Zo'n 4 miljard jaar. De aarde was toen een jonge, kokend hete, lavaplaneet. Vloeibaar water kon niet bestaan, regendruppels dus ook niet. Het enige dat overal stroomde, was gesmolten lava.
De eerste druppels
Pas toen na vele miljoenen jaren de aarde genoeg afkoelde, konden de allereerste regendruppels vormen en op de grond kletteren. En langzaam, druppel voor druppel, vulden die onze oceanen.