Beantwoord door Jean-Paul Keulen
Heelal & ruimtevaart
Is er water op de maan?
De maan lijkt gortdroog – maar is dat niet. Hoe zit dat precies?
Nooit zonlicht
Je zou misschien denken: op de maan is helemaal geen water. Dat dachten wetenschappers ook heel lang. Sinds het einde van de negentiende eeuw weten we namelijk dat de maan nauwelijks een dampkring heeft. Er is, met andere woorden, geen lucht en er zijn geen wolken. Dat zou betekenen dat water op het maanoppervlak gelijk zou verdampen en de ruimte in zou verdwijnen.
Toch is er wat water op de maan te vinden: op de bodem van kraters in de buurt van de polen. Daar komt namelijk nooit zonlicht. Daardoor kan water daar – in bevroren vorm – wél blijven liggen, tot miljarden jaren lang.
Verstopt in stofdeeltjes
Bovendien weten we sinds kort dat er ook water is op de delen van het maanoppervlak die de zon wél beschijnt. Wel gaat het dan om losse watermoleculen die verstopt zitten op of in kleine maanstofdeeltjes. Een rivier of meertje waar je in zou kunnen zwemmen: daar zul je op de maan tevergeefs naar zoeken.
Marswater
En hoe zit het met water op onze buurplaneet Mars? Dat vertelt planeetwetenschapper Sebastiaan de Vet van de TU Delft in dit filmpje: