Wiskunde & natuurkunde

Hoe wordt sneeuw gemaakt?

Pelle, 3

Een winter zonder sneeuw is als een pannenkoek zonder stroop. Als een lente zonder lammetjes. Er mist dan gewoon iets. Maar hoe ontstaan sneeuwvlokken eigenlijk?

Prachtige kristallen

Kilometers boven je hoofd zweven wolken. Die zitten vol piepkleine waterdruppeltjes. Is het daarboven koud genoeg, dan bevriezen die druppeltjes tot prachtige kleine ijskristallen. Die vallen vanzelf naar beneden: het sneeuwt!

Sneeuwvlokken

Foto: Pascal Gaudette

Als het overal in de lucht ijskoud is, dan bereiken al die losse kristalletjes ook de grond. Dat noemen we poedersneeuw.

Net warm genoeg

Maar meestal is de lucht halverwege de sneeuwval te warm. Zo warm, dat de ijskristallen smelten en terugveranderen in waterdruppeltjes. Dan klettert er gewoon regen op onze daken en straten. Maar een uur geleden was die dus nog sneeuw!

Het leukste is het wanneer de lucht dichter bij de grond nét warm genoeg is om alleen de buitenkant van de sneeuwkristallen te laten smelten. Daardoor blijven die kristallen al vallend en botsend aan elkaar plakken. En zo krijg je van die lekker dikke sneeuwvlokken die je op je tong kunt vangen!

Beantwoord door Sebastiaan van de Water