Techniek, Wiskunde & natuurkunde

Hoe wordt droog ijs gemaakt?

Abel, 9

Droog ijs is nog kouder dan ijskoud. Het is zó ongelooflijk koud dat je meteen een soort brandwonden krijgt als je het aanraakt. Toch wordt dit spul gemaakt bij kamertemperatuur. Hoe kan dat nou?

Bevroren koolstofdioxide

IJs is bevroren water, toch? Normaal ijs wel, ja. Maar in droog ijs zit nog geen druppeltje water.

Droog ijs is bevroren koolstofdioxide (CO2). Je weet wel, het onzichtbare gas dat je zelf uitademt en dat ook vrijkomt als je benzine of olie verbrandt. Zoals water bevriest bij 0 graden Celsius, verandert CO2 bij -78 graden in droog ijs.

Foto: ProjectManhattan

Toch wordt droog ijs niet gemaakt in een supervriezer waar het heel de tijd zo koud is. Hoe dan wel? Via een stappenplan vol scheikundige trucs. Namelijk:

Stap 1) Zet CO2-gas onder extreem hoge druk. Met andere woorden: pers het heel krachtig samen. Daardoor wordt het vanzelf warmer.

Stap 2) Pomp dat warme en samengeperste CO2 door buizen. Zo koelt het spul weer af naar kamertemperatuur. Op dat moment verandert het CO2 in een vloeistof!

Stap 3) Haal de extreme druk van deze vloeistof af en zie wat gebeurt: het CO2 kookt en bevriest tegelijk! Dat wil zeggen: een deel van het CO2 verandert weer in gas. Dat ontsnapt en neemt alle warmte met zich mee. Daardoor is het CO2 dat achterblijft plots extreem koud en bevriest het tot CO2-sneeuw.

Stap 4) Pers deze CO2-sneeuw samen tot harde blokjes droog ijs. Klaar!

Onsmeltbaar

Met droog ijs kun je geweldige dingen doen. Voedsel razendsnel bevriezen bijvoorbeeld. Of een olielek stoppen door de olie te bevriezen. Ook kun je met water en droog ijs samen heel dikke mist maken. Handig voor spookhuizen en films.

Droog ijs kan trouwens niet smelten. Zodra het warmer wordt, verandert het meteen weer terug in een onzichtbaar gas. Het laat dus nooit een plasje achter.

Beantwoord door Sebastiaan van de Water