Heelal & ruimtevaart
Hoe komt de aarde aan zijn einde?
Onze planeet bestaat nu zo’n 4,5 miljard jaar. Hoe lang houdt hij het nog uit? En wat zal hem uiteindelijk de das om doen?
Enorme steenklomp
Problemen zijn er genoeg. Klimaatverandering, pandemieën, het uitsterven van soorten... Maar die zijn vooral gevaarlijk voor het leven óp de aarde. De planeet zelf zal er niet van stuk gaan.
Een inslag van een ruimterots dan? Zo’n ding kan een flinke puinhoop aanrichten. Denk maar aan het uitsterven van de dino’s, 65 miljoen jaar geleden. Dat kwam door een planetoïde. Die enorme steenklomp was bijna zo groot als honderd voetbalvelden. Toch hield de aarde daar alleen een klein littekentje aan over. Nou ja, klein… Een krater van zo’n 180 kilometer breed.
Er zou natuurlijk een nóg groter ding op de aarde kunnen knallen. Misschien wordt de planeet dan wel aan stukken geslagen. Het goede nieuws: die stukjes klonteren waarschijnlijk weer samen tot een nieuwe aarde.
Opgeslokt
Nee, op het echte einde van de aarde moeten we nog wel even wachten. Over 5 miljard jaar is de zon door zijn brandstof heen en zwelt hij op. Mogelijk wordt hij dan zo groot dat hij de aarde opslokt en verbrandt. Gebeurt dat niet, dan zou onze planeet nog lang kunnen bestaan. Alleen wel zonder leven erop. Want daarvoor is het dan al miljarden jaren veel te heet.
Dit antwoord is een bewerkte versie van dit Kennislink-artikel door Roel van der Heijden.