Techniek

Hoe kan een fluitketel fluiten?

Luka, 5

Een fluitketel is een handige pan om water in te koken. Je weet namelijk precies wanneer het water aan de kook is. Als de fluitketel fluit, kookt het water en kun jij je kop thee inschenken.

Steeds warmer

Fluitketels bestaan al heel lang. Er zit geen hypermodern kunstmatig intelligent computersysteem in dat de hele tijd meet of het water al kookt. Hoe weet de fluitketel dan toch wanneer hij moet fluiten?

Als je water in een fluitketel op het fornuis zet, wordt het water steeds warmer. Zodra het water ongeveer 100 graden Celsius is, begint het te koken. Dan verdampt een deel van het water. Oftewel: het verandert in een gas, dat we stoom noemen.

Fluitketel

Foto: Barbara Webb via Pexels

Deze stoom stijgt op en vliegt door een smalle opening uit de ketel. Die opening is de fluit van de fluitketel.

Heleboel tegelijk

Door de fluit vliegt de hele tijd wel wat lucht. Maar dat is niet genoeg om de fluitketel te laten fluiten. Net zoals een gewoon fluitje geen geluid laat horen als je het alleen maar in de lucht houdt.

Als het water kookt, vliegt er ineens een heleboel stoom tegelijk door de fluit. Dan hoor je hetzelfde als wanneer jij je mond aan een fluitje zet en er heel veel lucht tegelijk doorheen blaast: fwieeeeeee!

Beantwoord door Yannick Fritschy