Beantwoord door Diana de Veld
Hoofd & lijf, Techniek
Hoe kan AI ons helpen om langer te leven?
Natalie, 29
Over AI, oftewel kunstmatige intelligentie, is de afgelopen jaren veel te doen. Zeker sinds ChatGPT het licht zag, is het een populair gespreksonderwerp. AI gaat de mensheid vernietigen, zegt de een. AI zal de wereld juist redden, meent de ander. Of er in elk geval voor zorgen dat we langer kunnen leven. Maar hoe dan?
Dit is een nogal brede vraag. Hoe oud iemand wordt, hangt namelijk van heel veel verschillende dingen af. En op al die gebieden kan AI in theorie een rol spelen.
Het meest voor de hand liggend is natuurlijk de gezondheidszorg. Nu al maakt de geneeskunde steeds meer gebruik van AI. Bijvoorbeeld om tumoren te herkennen op CT-scans, zodat kanker eerder behandeld kan worden. En dat maakt de kans groter dat de patiënt de ziekte overleeft.
De beste behandeling
Verder kan AI bijvoorbeeld gegevens van een smartwatch beoordelen en automatisch een seintje geven als iemands hartslag zorgwekkend is. Of melanoom, een bepaald type huidkanker, herkennen met een telefoon-app.
En er zijn nog veel meer toepassingen denkbaar. Bijvoorbeeld meedenken over de beste behandeling voor een bepaalde patiënt. Of zoeken naar nieuwe medicijnen. Enzovoort.
Ook als het gaat om ziektes voorkómen kan AI helpen. Bijvoorbeeld door uit te zoeken welk dieet of welke leefstijl voor iemand het meest gezond is. Een chatbot met AI kan daarna helpen om ervoor te zorgen dat die persoon zich ook echt aan dat dieet of die leefstijl houdt.
Voedselveiligheid
Ook buiten de zorg kan AI bijdragen aan een langer leven. Bijvoorbeeld door dodelijke verkeersongelukken te voorkomen met slimme auto’s. Of door de gezichten van gevaarlijke criminelen te herkennen, zodat die kunnen worden opgesloten en geen misdaden meer plegen.
Verder kan AI helpen om voedsel veiliger te maken door gevaarlijke schimmels te herkennen. Of ervoor zorgen dat we meer voedsel kunnen produceren, zodat minder mensen sterven aan ondervoeding.
Wie weet komt AI ooit zelfs met een briljante oplossing voor klimaatverandering. Of helpt de technologie oorlog de wereld uit. Bijvoorbeeld door te zorgen dat mensen meer begrip krijgen voor elkaars standpunten.
Goede bedoelingen
De mogelijkheden zijn, kortom, eindeloos. Maar dat geldt óók voor de mogelijkheden waarmee AI de wereld juist slechter kan maken.
Uiteindelijk zijn het toch mensen die bepalen waarvoor ze AI wel of niet inzetten. Laten we hopen dat daar vooral goede bedoelingen achter zullen zitten. En dat die goede bedoelingen niet onbedoeld toch verkeerd uitpakken.
Foutje!
Hoe het kan dat AI weleens een foutje maakt, legt AI-expert Cynthia Liem van de TU Delft uit in dit filmpje: